Utgrävningarna

Startsidan Kina

Xian var under mer än tvåtusen år rikets huvudstad. Här bodde kejsaren och härifrån utgick den berömda Sidenvägen som sträckte sig ända till Europa.

År 1974 skulle tre bönder gräva en brunn. Plötsligt fick de upp ett huvud av terrakotta. En statstjänsteman fick se detta och det var början på den enorma utgrävning som nu har blivit ett av världens märkligaste arkeologiska fynd: kejsarens underjordiska armé av terrakotta.

Det är en fantastisk upplevelse att se alla dessa lersoldater, ca 1800, som man grävt ut. Ingen soldat är den andra lik! Där finns också en vagn med förspända hästar. Området är mycket stort och ändå tror man att det finns ännu mer, ca 6000. Man tror att uppemot 700.000 man har arbetat i 36 år med det. När man begraver en kejsare så gömmer man ingången till graven väl. Det som syns ovan jord är bara utsmyckning, graven kan ligga långt därifrån, förbunden med tunnlar. Utgrävningar pågår fortfarande. Man räknar med att man har att göra i ca 50 år innan allt är utgrävt!

Vi såg också en film som visade tiden när figurerna skapades och gömdes i schakt med trätak. Arbetet med detta påbörjades redan när kejsaren var 13 år, 246 före Kristus. Armén skulle skydda kejsaren från gravplundrare. Sedan förflyttades vi i tiden och fick se när en annan  härskare kom och folket förstörde delar av armén.

 Nästan alla bilder på denna sida om Xian  har jag hämtat från den CD-ROM som jag köpte under vårt besök där. På CD:n kan jag läsa om historien bakom armén och en hel del om andra föremål från den tiden. Klicka på länken här nedan för att komma till ett galleri med bilder från denna CD.

Bilder från utgrävningarna i Xian.

Till startsidan om Kina